Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2405 af /customers/f/a/c/byggeven.org/httpd.www/includes/menu.inc).

Faser

Byggeven skal hjælpe dig, som er beboervalgt i en afdelingsbestyrelse og involveret i renovering af jeres afdeling.

Som beboervalgt repræsentant i byggesagen skal du ikke vide alt. Du skal heller ikke forstå teknisk fagsprog eller lægge budgetter. Det er andre parters opgave og rolle.

Hvis du og andre beboere ønsker at deltage aktivt i projektet, er det dog en fordel at blive klædt på fra start og have en fornemmelse af sagens gang. Byggeven er lavet som en hjælp til det.

Alle byggesager er forskellige og kan beskrives på mange måder. Alligevel er der nogle ting, der går igen – fra de første idéer til håndværkerne er færdige. Før I når til frugterne af et stort arbejde, er der en masse små skridt og mål, I skal igennem. Målene gør, at projektet kan gå ind i en ny fase, og der er truffet beslutninger.

Få overblik, hent værktøj og find links til at læse mere under de enkelte faser eller på Vejledning og værktøj.

Under faserne får du et overordnet billede af, hvad der skal ske undervejs. Du kan finde tips og værktøj til planlægning og det praktiske arbejde. Og du får oversigt over de parter, som typisk arbejder på en opgave. Du kan nøjes med at læse de generelle beskrivelser, eller du kan læse mere og bl.a. hente et udvalg af vejledninger lavet af forskellige boligorganisationer.

Hvis jeres projekt allerede er godt i gang, kan du springe de faser og aktiviteter over, som ikke længere er aktuelle.

Der vil helt sikkert være forhold, som adskiller sig i jeres sag eller aspekter, som ikke er taget med. Så husk at det altid er i orden at stille spørgsmål undervejs både til projektlederen og til rådgiverne, som skal hjælpe jer i mål.

Faser i en byggesag

Der skal skabes grundigt fundament for at træffe beslutninger om udviklingen i jeres afdeling. Beboerne skal tænkes ind i processen, og I skal fra idéer til beskrivelse af projekt, for at det kan godkendes og komme videre.

Hvis I vil søge Landsbyggefonden om støtte til projektet, skal der bl.a. laves en helhedsplan. Krav, proces og parter er langt mere omfattende end i andre sager. Undervejs er der flere delmål frem mod den endelige ansøgning.

Projektet skal bearbejdes i detaljer, og der skal tegnes og regnes i stor stil af rådgiverne. Store og små beslutninger skal træffes. Så det er vigtigt at være enige om, hvordan det foregår, og hvordan beboerne involveres.   

Selve byggeperioden går i gang, og håndværkerne rykker ind i området. Uanset omfang er det vigtigt at holde beboerne informeret i rette tid. Der vil være møder med information, men det største arbejde ligger hos dem, der udfører byggeriet.

Sagen afsluttes, og en lang proces er ved at være i mål. De vante driftsfolk overtager, og der skal laves en plan for vedligeholdelse. Husk at fejre resultaterne og et stort arbejde for alle parter.