Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2405 af /customers/f/a/c/byggeven.org/httpd.www/includes/menu.inc).

Udførelse

I denne fase går bygge- og anlægsarbejdet i gang, så håndværkerne bliver synlige i området. Uanset sagens omfang vil beboerne opleve at bo på en byggeplads i kortere eller længere tid. Det kan medføre daglige gener og vil helt sikkert skabe en masse løbende spørgsmål.

Opgaven er at tilrettelæge og understøtte byggearbejdet med dialog og løbende information, så processen kan komme i mål på bedst mulig vis for alle parter. 

Som afdelingsbestyrelse kan der fortsat være møder i byggeudvalget, som vil blive orienteret om tidsplan, budget og forhold, der måtte opstå undervejs. De vigtigste beslutninger er dog truffet i den foregående fase.

Sørg for løbende information
Ansvaret for udførslen ligger hos jeres rådgiver og den valgte entreprenør. Det er dog vigtigt, at alle parter er ordentligt informeret og i rette tid, også hvis der sker ændringer undervejs. Her har driftspersonalet en vigtig rolle, da det typisk vil være dem, som beboere henvender sig til med spørgsmål eller problemer i byggeperioden.

Målet for fasen er at nå frem til aflevering af det færdige byggeri. Ved aflevering gennemgås arbejdet for mangler med input fra afdelingsbestyrelsen og beboere. Afleveringen er også en juridisk procedure, som administrationen og rådgiver varetager. De skal sikre kvaliteten af det udførte arbejde.   

Hent værktøj og vejledning 
Fakta 

Beboerinformation
Løbende og rettidig information om byggeforløbet er meget vigtig. Arbejdet påvirker beboernes hverdag, så det er vigtigt, at de er orienterede om, hvad der skal ske. Der kan bruges flere kanaler og ofte er en kombination nødvendig.
Der kan fx anvendes: Nyhedsbreve, opslag, plakater, hjemmeside, personlige besøg, udstillinger og orienteringsmøder.

Varsling af beboerne
Hvis håndværkerne skal have adgang til de enkelte boliger, skal beboerne varsles skriftligt pr. brev og i god tid. Ifølge almenlejeloven skal det ske tre måneder før. I brevet kan der stå, hvad der skal laves og hvornår. Husk at sende påmindelser ud, når tiden nærmer sig, fx 14 dage og 3 dage før.

Aflevering
Det er desværre ikke usædvanligt, at der er mangler i byggeriet efter endt arbejde. Gennemgang og aflevering er derfor en vigtig procedure, som skal sikre, at alle mangler om muligt samles op og udbedres.

Mangellister
Beboerne er vigtige kilder ved afleveringen. De finder typisk ved selvsyn både store og små fejl og mangler særligt i og omkring boligerne. Beboerne skal have omdelt en mangelliste, som de udfylder. Mangler der af forskellige grunde ikke udbedres, skal beboeren naturligvis ikke betale for ved fraflytning. Manglerne skal derfor noteres i beboernes lejemapper.

Skema C
Når byggeregnskabet er færdigt, kan der senest seks måneder efter afleveringen indberettes skema C til Landsbyggefonden.

Læs mere 

Se et eksempel på en beboerrettet hjemmeside for Masterplan Syd (link) i Albertslund.
Projektet er omfattende, så siden har meget indhold. I mange projekter vil en mindre hjemmeside være tilstrækkeligt.

Afdelingens driftsfolk har en vigtig rolle i byggeperioden.
Læs Hvis du har nogen ideer, så kom med dem! (link) – et interview med en lokalinspektør om hans erfaringer og gode råd lavet af boligorganisationen Lejerbo.

 

Hjælp til faserne i en byggesag